De mysterieuze rups

Op 7 mei 2020 kwam ik een voor mij nog onbekende rups tegen. Nu moet ik jullie eerlijk bekennen dat het herkennen van rupsen nog niet een van mijn vaardigheden is. Tóch weet ik vaak te achterhalen om welke soort het gaat. Dit geldt niet alleen voor rupsen, maar ook voor andere dieren. Hoe ik tot de juiste soortnaam kom, lees je in dit artikel.

De mysterieuze rups
©Bastiaan van Gemert

Het herkennen van vogels, zoogdieren en planten is iets wat me over het algemeen goed lukt. Als ik een vogel in het veld niet herken, bekijk ik thuis verschillende vogelgidsen. Voor rupsen heb ik echter (nog) geen enkele gids. Hoe los ik dit dan op?

De eerste stap die ik zet, is het raadplegen van het internet. In de zoekbalk typ ik de term ‘Determineren van rupsen’ in. Het eerste resultaat is de website van de vlinderstichting. Na het zorgvuldig invullen van de vragenlijst kom ik uit op drie soorten: de rups van dagpauwoog, gehakkelde aurelia en de rups van de rouwmantel. Helaas lijken deze drie rupsen niet op de rups van de foto.

Hier kwam ik dus niet veel verder mee en dus besloot ik een hulplijn in te schakelen. Wessel Matser is iemand die zich veel meer verdiept in vlinders. Ik besloot aan hem te vragen of hij wist welke rups dit is. Wessel had daarentegen ook geen idee.

Na nog flink wat speuren op het internet had ik nog steeds geen idee welke rups dit is. Daarom besloot ik toch ObsIdentify te gebruiken. Dit is een app die aan de hand van foto’s vertelt welke soort het is. Vaak werkt dit prima, maar dit keer laat ObsIdentify mij ook in de steek met het determineren van deze rups. Het liefst gebruik ik ObsIdentify zo min mogelijk, persoonlijk vind ik het leuker om helemaal zelf uit te pluizen om welke soort het gaat. Deze app maakt het determineren naar mijn idee te makkelijk. Het is natuurlijk wel een handig hulpmiddel als je er echt niet uitkomt.

Na nog wat rondvragen bij natuurliefhebbers kwam ik tot de conclusie dat dit helemaal geen rups is. Het is namelijk een larve van een bladwesp, deze soort heeft helaas geen Nederlandse naam. De exacte naam van deze larve is: Periclista spec. Waarbij het woord spec. staat voor een verzamelnaam. Om de exacte soort te determineren is een foto nodig die meer details vertoont.

Het blijkt een larve van een bladwesp te zijn in de soortgroep Periclista
©Bastiaan van Gemert

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…