Dit maak je maar één keer in je leven mee!

Vandaag ben ik weer op pad geweest met de uilenwerkgroep om in de ander helft van de kasten het legsel grootte te bepalen. De eerste helft hebben we op maandag 18 mei gecontroleerd. Hierover heb ik ook een verhaal geschreven met de naam: Het grote uilskuiken.

De dag begon goed, om 10:00 uur verzamelen voor een bakkie en vervolgens weer lekker op het fietsje door het dorp heen. Met het heerlijke weer van vandaag was het geen straf om met de fiets te moeten. Na een kleine tien minuten fietsen arriveerden we bij de eerste uilenkast. Rustig met de ladder omhoog, ja hoor deze kast was bezet.

We hebben vandaag ongeveer 15 uilenkasten gecontroleerd. Het was een erg leuk dag want de ene naar de andere kast was bezet met jonge uilen. In sommige kasten zat de uil zelfs nog te broeden. Er zit een groot leeftijdsverschil tussen de jonge steenuilen. In sommige kasten waren de jongen net uit het ei terwijl in de andere kast de uiltjes al bijna uitvliegen. Op de foto links is een uil te zien met jongen van ongeveer één dag oud. Uiteindelijk waren van deze 15 kasten er twee niet bezet door een uil. Een van deze twee kasten is bezet door koolmezen die op het punt stonden om uit te vliegen.

Het waren voornamelijk nestkasten van de steenuil die vandaag gecontroleerd werden. Er stond ook een kerkuilenkast op de planning. Na flink wat klimmen en klauteren op de hooibalen in een schuur konden we bij de kast. In deze kast was geen volwassen kerkuil aanwezig, maar wel één jong. Omdat er geen ouder aanwezig was werd er gecontroleerd of dit jong wel gevoerd werd vandaar dat deze uil even werd vastgehouden.

De laatste kast was niet van een uil maar van een torenvalk. Wat we hier hebben mogen zien maak je maar een keer in je leven mee. De jonge torenvalken kropen net uit het ei! Natuurlijk kon ik me niet weerhouden en heb ik er een kort filmpje van gemaakt.

Jonge torenvalken
©Bastiaan van Gemert

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…