De vliegende vissenvanger

Op maandag 25 mei ben ik samen met Ruben van Laar naar natuurgebied Milllingerwaard geweest. We waren er nog geen vijf minuten of we werden al verrast met een wel heel bijzondere roofvogel. Deze roofvogel komt in kleine hoeveelheden voor in ons land. Het voedsel van deze roofvogel bestaat voornamelijk uit vis. Ik denk dat de vogelaars onder ons het kunnen raden, we kwamen namelijk de visarend tegen.

Nederland is een land dat altijd in strijd zal blijven met water, in 1987 werd ‘Plan Ooievaar’ geïntroduceerd. Dit werd bedacht om Nederland te beschermen tegen hoge rivierstanden, maar ook om de natuur in uiterwaarden te verbeteren. De Millingerwaard heeft als voorbeeld gediend voor dit project. Het project was een succes, in de Millingerwaard is nu een grote diversiteit aan planten en dieren te vinden.

Deze diversiteit hebben we goed kunnen aanschouwen, in het gebied troffen we naast de visarend vele andere, mooie soorten aan. Zo hebben we de sprinkhaanzanger gehoord en foto’s gemaakt van de zwarte stern.

In de Millingerwaard mag je bijna overal struinen, wat betekent dat je buiten de reguliere wandelpaden mag wandelen. Het beste kun je dan de paden volgen die de vele galloways en konikpaarden al voor je hebben gemaakt. Helemaal als je een korte broek draagt, net als ik. De kruiden die daar groeien kwamen ongeveer top mijn heup. Normaal vind ik het niet zo erg om hierdoor heen te lopen, de kruidlaag bestond nu echter voor een groot deel uit bramen en brandnetels. Ik kwam door mijn eigen schuld met jeukende benen thuis.

Het was een erg leuke ochtend en de Millingerwaard was een mooie plek om te vertoeven. Ik zou er echter niet snel nog een keer heen gaan, het was namelijk best ver rijden naar het gebied. Persoonlijk ben ik ook niet zo van uiterwaarden. Het liefst ga ik namelijk spotten in bosrijke gebieden, heides of aan de kust. Mocht je wel van uiterwaarden houden, dan is de Millingerwaard zeker een bezoek waard.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…