Op woensdag 26 maart 2020 ben ik op pad gegaan met de Weidevogelwerkgroep. Helaas vanwege de uitbraak van het corona virus waren we maar met een klein groepje.

Gewapend met mandjes, stokken en schepjes gingen we met toestemming van de boer het perceel op. Waar we op drie meter van elkaar op zoek gingen naar nesten van weidevogels, in het bijzonder de Kievit. Deze nesten zijn erg lastig te vinden tussen het gras. “Waarom gaan we op zoek naar deze nesten?” hoor ik je al denken, dit zal ik eens uitleggen:

Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland. Neem bijvoorbeeld de grutto-populatie deze is in de afgelopen 50 jaar gehalveerd, de scholekster populatie is zelfs met 60 procent afgenomen! Ik ga stoppen met het opnoemen van deze getallen want dit maakt mij verdrietig. Het is dus hard nodig dat we deze vogels beschermen. Door de nesten op te sporen en ze te markeren kan de boer er netjes omheen rijden met zijn tractor tijdens maaien, ploegen of andere werkzaamheden.

Eenmaal in het perceel lopend vinden we al snel het eerste nest. Het blijkt om het nest van een kievit te gaan met daarin drie eieren. Snel graven we het nest uit en doen het in een mandje. Zodat de boer dit eventueel op kan tillen als zijn tractor er niet omheen kan. Vervolgens werden er twee stokken op gepaste afstand in de grond geplaatst zodat het duidelijk is voor de boer waar het nest zich bevindt.

Zo merkt de kievit er niets van
©Bastiaan van Gemert

Na een klein uurtje lopen is het tijd om te vertrekken van het perceel. Weidevogels verlaten van schrik namelijk hun nest als er mensen te dicht in de buurt zijn. Daarom kan je niet te lang op het perceel blijven anders worden de eieren koud en is je werk voor niets geweest. Na eenmaal het perceel verlaten te hebben keken we of de kieviten weer terug gingen zitten op het nest. Vanaf een gepaste afstand was na een kleine 10 minuten te zien hoe de eerste kieviten weer op hun nest gingen zitten. Totaal hebben we 6 nesten gemarkeerd. Nu hopen dat alle kuikens opgroeien tot volwassen kievieten zodat de populatie weer kan stijgen.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *