Bescherm de kievit

Op woensdag 26 maart 2020 ben ik op pad gegaan met de Weidevogelwerkgroep. Helaas vanwege de uitbraak van het corona virus waren we maar met een klein groepje.

Gewapend met mandjes, stokken en schepjes gingen we met toestemming van de boer het perceel op. Waar we op drie meter van elkaar op zoek gingen naar nesten van weidevogels, in het bijzonder de Kievit. Deze nesten zijn erg lastig te vinden tussen het gras. “Waarom gaan we op zoek naar deze nesten?” hoor ik je al denken, dit zal ik eens uitleggen:

Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland. Neem bijvoorbeeld de grutto-populatie deze is in de afgelopen 50 jaar gehalveerd, de scholekster populatie is zelfs met 60 procent afgenomen! Ik ga stoppen met het opnoemen van deze getallen want dit maakt mij verdrietig. Het is dus hard nodig dat we deze vogels beschermen. Door de nesten op te sporen en ze te markeren kan de boer er netjes omheen rijden met zijn tractor tijdens maaien, ploegen of andere werkzaamheden.

Eenmaal in het perceel lopend vinden we al snel het eerste nest. Het blijkt om het nest van een kievit te gaan met daarin drie eieren. Snel graven we het nest uit en doen het in een mandje. Zodat de boer dit eventueel op kan tillen als zijn tractor er niet omheen kan. Vervolgens werden er twee stokken op gepaste afstand in de grond geplaatst zodat het duidelijk is voor de boer waar het nest zich bevindt.

Zo merkt de kievit er niets van
©Bastiaan van Gemert

Na een klein uurtje lopen is het tijd om te vertrekken van het perceel. Weidevogels verlaten van schrik namelijk hun nest als er mensen te dicht in de buurt zijn. Daarom kan je niet te lang op het perceel blijven anders worden de eieren koud en is je werk voor niets geweest. Na eenmaal het perceel verlaten te hebben keken we of de kieviten weer terug gingen zitten op het nest. Vanaf een gepaste afstand was na een kleine 10 minuten te zien hoe de eerste kieviten weer op hun nest gingen zitten. Totaal hebben we 6 nesten gemarkeerd. Nu hopen dat alle kuikens opgroeien tot volwassen kievieten zodat de populatie weer kan stijgen.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…