De lachende specht

Dit verhaal begint lang voor mijn tijd als vogelaar en fotograaf. Ik denk dat ik ongeveer zes jaar oud was toen ik verhuisde naar mijn huidige woonplaats aan de bosrand. Van die tijd als klein jochie weet ik niet veel meer maar één ding kan ik mij nog heel goed herinneren, namelijk dat ik immens bang werd van bepaalde geluiden die ik daarvoor nog nooit eerder had gehoord. Dit waren geluiden zoals de roep van de Bosuil maar ook de lach van de Groene Specht. Gelukkig had ik in die tijd een hele lieve buurman, die er nu helaas niet meer is, die mij altijd kon vertellen wat ik hoorde. Als we dan in de tuin stonden en we hoorde een vogel dan kon hij me altijd vertellen wie dit geluid maakte.

Dan nu het geluid, de roep van deze vogel klinkt als een langgerekt hysterisch lachje. Als je het vertaalt naar woorden klinkt het ongeveer zo; Kluuu klu klu klu klu klu klu… Deze roep wordt vooral nu veel ten gehore gebracht aangezien er paartjes gevormd worden en er gebaltst wordt.

Zo ook de eerste keer dat ik de lachende roep van de Groene Specht hoorde. Hij zei; “Hoor je dat? Dat is de lach van de Bonte Specht!!” De beste man kon natuurlijk niet weten dat het een Groene Specht was die hij hoorde, maar met specht zat hij in ieder geval goed.

Zelf had ik tot voor een paar jaar terug hier nooit meer bij stilgestaan, totdat ik begon met vogelen. Toen hoorde ik de Groene specht opeens weer en wilde ik hem graag op de foto zetten. Ik wist dat er bij ons enkele groenen rakkers moesten zitten aangezien ik ze vaak genoeg gezien en gehoord had, maar zie hem dan maar eens op de foto te krijgen.

Nu is het mij gelukt om hem voor de lens te krijgen en dat niet bij mijn huis, maar op een kwartiertje fietsen afstand. Daar hoorde ik twee Groene spechten en deze kwamen voor mijn neus in de boom zitten. Ik ga zeker vaker terug naar deze plaats omdat ik weet dat ze hier een nest hebben en jongen groot gaan brengen. Daarover zal ik jullie op de hoogte houden door middel van foto’s en verhalen.

Geschreven door: Ruben van Laar

Ruben van Laar (1998) is een gedreven natuurliefhebber, een echte vogelfanaat en graag in de weer met zijn camera. Hij heeft als passie om ook buitenstaanders en echte natuurbarbaren enthousiast te maken voor het natuurgebeuren en hen hiervan het belang bij te brengen. Dit doet hij doormiddel van artikelen op BioBelevenis.nl waar hij met alle plezier artikelen voor schrijft.

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…