Op zoek naar de boomkikker

Eind maart ben ik samen met Wessel Matser op zoek gegaan naar de boomkikker. Om ze te zoeken zijn we naar de Kampina geweest vlak bij Boxtel. Helaas hadden we iets over het hoofd gezien, wat dat is leest u later.

De boomkikker is een erg mooie kikker om te zien, met zijn fel groen kleur en zuignapjes aan zijn vingers en tenen lijkt deze soort dan ook bijna tropisch. Dankzij deze zuignapjes kan de boomkikker er goed klimmen.

Niet alleen zijn de zuignapjes typerend zo ook het geluid van deze kikker. Als je het in woorden moet omschrijven klink het ongeveer als: “kè-kè-kè-kè”. Het geluid van de boomkikker is vooral op een warme zomeravond te horen rondom braamstruwelen.

Bramen zijn een van de favoriete locaties van de boomkikker om in te klimmen. Daarom besloten we om de bramen rondom verschillende poeltjes te doorzoeken. Na uren braamstruwelen te doorzoeken, heb ik toch maar even op internet gezocht wanneer ze actief zijn. Wat nu bleek is dat we iets te vroeg waren om ze te vinden. De boomkikker wordt pas actief rond half april. De kans dat we een boomkikker tegenkomen was dus erg klein. Dus dat wordt binnenkort weer vroeg mijn bed uit om het nogmaals te proberen. Hopelijk kan ik dan wel mijn eigen beelden toevoegen bij mijn volgende verhaal.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…