Uitwaaien in Friesland II: wad koud

Lief natuurdagboek,

Gisteravond zijn we naar buiten gegaan om nogmaals de sterren te fotograferen. In tegenstelling tot de nacht ervoor was de sterrenhemel goed te zien omdat er nauwelijks een wolkje in de lucht hing. Ik ben zeer tevreden over het resultaat van deze nacht.

De volgende ochtend waren we van plan om vroeg naar nationaal park Lauwersmeer te gaan. Maar dit verliep niet zoals gepland, want we hadden allemaal dezelfde gedachte: Iemand zet wel een wekker. Uiteindelijk stonden we rond 10:00 uur vanmorgen in de natuur.

We hadden de navigatie ingesteld naar Lauwersmeer en kwamen uit op een plek achter een vakantiepark. Deze plek viel erg tegen, maar op deze locatie hebben we in de verte wel een groep van elf kleine zwanen gezien. De kleine zwaan is een soort die hier enkel in de winter te zien is.

Nu was de vraag: wat wordt onze volgende stop? We besloten naar het dorp Lauwersoog te rijden. Onderweg zagen we een parkeerplaats net langs een dijk. We besloten toch maar een kijkje te nemen achter deze dijk, hier keken we prachtig uit over de Waddenzee die grotendeels was drooggevallen.

Eenmaal aangekomen bij Lauwersoog wist Donny waar een uitkijkpunt was. Tijdens deze lange en modderige wandeling door het bos hoorde en zagen we nog een aantal leuke soorten zoals de groenling, goudvink en het sijsje. Vanaf het uitkijkpunt zagen we in de verte een zeearend op een tak zitten.

Maar de mist begon verder in te vallen dus we besloten zo langzamerhand de dag af te ronden. Nog eventjes naar een vogelkijkhut waar we wat bergeenden en watersnippen hebben gezien. De laatste stop was bij het wad vlakbij onze overnachtingsplaats. De wind waaide hier flink en iedereen had het erg koud dus we besloten maar naar huis te gaan. Voor morgen hebben we gepland om een dagje naar Ameland of Schiermonnikoog te gaan. Maandagavond is onze reis afgelopen maar over onze reis naar een van de Waddeneilanden kun je binnenkort weer een verhaal verwachten.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Meer verhalen?

Natuur dichtbij huis

Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte…
Lees meer
Natuur dichtbij huis

Een nieuw begin

Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik…
Lees meer
Een nieuw begin

Avonturen in Noorwegen V

Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik…
Lees meer
Avonturen in Noorwegen V

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…