De bever

Lief natuurdagboek,

Afgelopen maandag ging mijn wekker weer erg vroeg. Deze ochtend had ik met Donny afgesproken om ‘s morgens vroeg op zoek te gaan naar de bever. We spraken af om 05.45 uur bij een uiterwaard van de Maas nabij Den Bosch. Een aantal jaar geleden had ik in dit gebied een vogel en zoogdieren inventarisatie met een projectgroep waar Donny ook deel van uitmaakte. Dankzij dit project zijn we bevriend geraakt. Dat terzijde want door deze inventarisatie wisten we dat in dit gebied een beverburcht aanwezig was.

Bij het ochtendgloren kwam ik aan op de afgesproken plek en zodoende kon de tocht beginnen! Al snel kwamen we aan bij de oever van de Maas. In de verte zag ik twee kleine vogels, futen dacht ik, en terwijl ik door mijn verrekijker keek zag ik nog iets heel anders. In eerste instantie leek het op een stuk hout dat middenin de rivier lag, maar het bewoog wel erg snel. Erg rustig vroeg ik aan Donny: is dat geen bever?

En ja hoor, het bleek daadwerkelijk een bever te zijn! Dit prachtige dier zwom op zijn gemakje terug naar zijn burcht. Rennend over de oever volgden wij de bever. Totdat hij via een nevengeul naar zijn burcht wilde zwemmen. Verscholen achter een bosje wachtten we tot de bever het land op ging. Plotseling klapte de bever met zijn staart op het water en na een hoop gespetter was hij verdwenen.

Wat bleek nu het geval te zijn? Een onwetende man was zijn hond aan het uitlaten en daar schrok de bever enorm van. Een poos later zwom de bever weer de nevengeul in maar dit keer was hij erg op zijn hoede. Daarom besloten Donny en ik het dier naar zijn burcht te laten zwemmen en hem verder met rust te laten.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *