Spetterend einde

Lief natuurdagboek,

Afgelopen maandag ging mijn wekker weer erg vroeg. Deze ochtend had ik met Donny afgesproken om ‘s morgens vroeg op zoek te gaan naar de bever. We spraken af om 05.45 uur bij een uiterwaard van de Maas nabij Den Bosch. Een aantal jaar geleden had ik in dit gebied een vogel en zoogdieren inventarisatie met een projectgroep waar Donny ook deel van uitmaakte. Dankzij dit project zijn we bevriend geraakt. Dat terzijde want door deze inventarisatie wisten we dat in dit gebied een beverburcht aanwezig was.

Bij het ochtendgloren kwam ik aan op de afgesproken plek en zodoende kon de tocht beginnen! Al snel kwamen we aan bij de oever van de Maas. In de verte zag ik twee kleine vogels, futen dacht ik, en terwijl ik door mijn verrekijker keek zag ik nog iets heel anders. In eerste instantie leek het op een stuk hout dat middenin de rivier lag, maar het bewoog wel erg snel. Erg rustig vroeg ik aan Donny: is dat geen bever?

En ja hoor, het bleek daadwerkelijk een bever te zijn! Dit prachtige dier zwom op zijn gemakje terug naar zijn burcht. Rennend over de oever volgden wij de bever. Totdat hij via een nevengeul naar zijn burcht wilde zwemmen. Verscholen achter een bosje wachtten we tot de bever het land op ging. Plotseling klapte de bever met zijn staart op het water en na een hoop gespetter was hij verdwenen.

Wat bleek nu het geval te zijn? Een onwetende man was zijn hond aan het uitlaten en daar schrok de bever enorm van. Een poos later zwom de bever weer de nevengeul in maar dit keer was hij erg op zijn hoede. Daarom besloten Donny en ik het dier naar zijn burcht te laten zwemmen en hem verder met rust te laten.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…