Deze soort kan ik weer afstrepen

Lief natuurdagboek,

Op maandag 17 mei liep ik samen met Marijn in een prachtig gebied vlakbij Eindhoven. We hadden dit gebied niet zomaar uitgekozen, want ik wilde erg graag de rugstreeppad op de foto zetten. Via waarneming.nl wist ik dat ze in dit gebied voorkwamen maar waar ze exact zaten dat bleef een raadsel. Van deze soort weet ik dat het een echte pioniersoort is. Dit betekent dat ze erg van kale gronden en nieuw opkomende planten houden.

Naar de grond speurend liepen we door het gebied heen. Opeens riep Marijn: “Kijk hier zit een kikker met een streep op zijn rug!” Snel pakte ik mijn camera erbij, maar tot mijn teleurstelling bleek het een heikikker te zijn. Hier schoot ik wat plaatjes van en daarna vervolgden we onze route.

We kwamen uit op een wandelpad over de zanderige heide. Tijdens het lopen draaide ik een boomstam om, want je weet immers nooit wat voor moois hieronder zit. Opeens kwam er een kreet van geluk uit me, want onder deze boomstam zaten niet één, niet twee maar wel vier rugstreeppadden! Mijn geluk kon niet op dus pakte ik mijn macrolens erbij om te fotograferen.  

Tijdens het fotograferen moest ik mezelf echt afremmen. Wanneer ga je namelijk te ver voor het perfecte plaatje? Uiteraard pak ik nooit dieren vast, maar is het omdraaien van de boomstam al geen stap te ver? Na ongeveer een half uur fotograferen moest ik mezelf écht wegsturen om de padden weer hun rust te gunnen. Met flink wat moeite liep ik dan ook weg van de diertjes. In mijn achterhoofd spookte de gedachte over het perfecte plaatje en ik vroeg me dan ook af of mijn foto’s wel goed gelukt waren. Eenmaal thuis kreeg ik een positief antwoord op deze vragen. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat!

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…