Begin juni ben ik samen met Donny Dolman op zoek gegaan naar de oehoe en het vliegend hert in Zuid-Limburg. We besloten lekker vroeg te beginnen met onze zoektocht. Na een ontbijtje en een bakkie koffie stapten we de auto in.

Eenmaal op de locatie aangekomen stapte ik uit en, geloof het of niet, ik stond bijna op het vliegende hert. Donny kon zijn oren niet geloven toen ik hem vertelde dat ik er al een had gevonden. Een ding klopte echter niet; het dier was erg klein, we dachten daarom dat het het vrouwtje was van het vliegend hert. Dit bleek achteraf ook niet te kloppen. Het ging namelijk om het kleine vliegend hert.

De zoektocht ging verder. We liepen vanaf de parkeerplaats de heuvel op en daar kwamen we uit bij een grote groeve. Nadat we de groeve rondig hadden afgespeurd, hadden we nog altijd geen Oehoe gevonden. We besloten dus helemaal om de groeve heen te lopen. Onderweg hadden we nog een aantal leuke waarnemingen gedaan, zoals de grasmus, zwartkop en de gekraagde roodstaart. Na flink wat dwalen door de prachtige Limburgse bossen kwamen we weer uit bij de Groeve waar we begonnen.

Met de hoop dat we hem nog zouden zien gingen we nogmaals de groeve afspeuren met onze verrekijkers. Opeens vroeg Donny aan mij: ‘is dit een steen of toch een Oehoe?’. Het bleek inderdaad een Oehoe te zijn, niet zomaar eentje: Het was nog een jong dier. Gelukkig heb ik een lens op mijn camera die ver kan inzoomen en zo heb heb ik hem nog goed op de foto gekregen.

Na het zien van deze zeldzaamheid besloten we toch nog naar een andere locatie te gaan. Een kleine tien minuutjes rijden en we kwamen aan bij een prachtige locatie. Bij aankomst werd ik afgeleid door de scharrelvarkens die in het gebied rondliepen. Na een tijdje speuren in het gebied zijn we hele bijzondere soorten tegengekomen. Mijn favoriete vondst was toch wel de zeldzame geelbuikvuurpad. In heb gebied hebben we ook de veldparelmoervlinder, boomblauwtje, kleine watersalamander en de hazelworm gezien.

Van de soorten die we deze dag hebben gezien, wordt ik als natuurliefhebber heel erg blij. Daarom konden we allebei met een voldaan gevoel naar huis. Zuid-Limburg is een plek die ik zeker nogmaals ga bezoeken.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *