De zomer is een mooie periode echter minder geschikt voor vogels. Lees hier hoe Ruben dat oplost...

Tja het is weer zomer, voor veel mensen een gelukkige tijd met lekker weer, een warm temperatuurtje en de barbeque. Als vogelaar is het echter minder geslaagd. Tuurlijk geniet ik ook van het weer maar toch mis ik mijn vogelexpedities. De maanden juli en augustus zijn slechte maanden om vogels te spotten.

Dit komt doordat in deze maanden veel van onze broedvogels net klaar zijn met hun nest. De jongen zijn uitgevlogen en staan vaak al op eigen benen, dat betekent dat de ouders even rust krijgen en dat is een goed moment om te ruien. De rui is het moment dat de vogels hun oude verenkleed wisselen voor een nieuwe. In deze tijd kunnen ze minder goed vliegen (of helemaal niet zoals de Wilde eend). Dan houden ze zich schuil en zullen ze zich niet goed laten zien. Daarnaast zien de vogels er een beetje verfomfaaid uit; uitstekende veren, gaten in het verendek en veel grauw en grijze kleuren. Niet zo geschikt voor foto’s helaas.

Jonge Appelvink
Jonge Appelvink
©Ruben van Laar

Een goed moment om op vakantie te gaan naar warmere oorden, veel mede-vogelaars vertrekken naar plaatsen zoals Extremadura of de eilanden in de Middelandse Zee. Ik vind dit minder leuk en hou me meer bezig met vogels die in Nederland zijn. Een andere optie die dan ook mogelijk is, is het overstappen op andere diersoorten. Zodoende heb ik een lichtelijke passie voor insecten ontwikkeld.

De insecten waar je dan aan moet denken zijn libelles en vlinders maar ook alle andere minibeestjes. Om deze vast te leggen heb je speciaal foto-materiaal nodig. Vorig jaar heb ik deze maanden ook al moeten uitzitten zonder leuke fotos, dus toen heb ik een macro-lens aangeschaft. Dit jaar zal ik hier veel gebruik van maken en zo hoop ik de zomervakantie door te komen.

De Platbuik, libel
De Platbuik
©Ruben van Laar

Mijn kennis van vlinders en libelles is maar beperkt dus door elke soort vast te leggen hoop ik meer over hen te leren. Ik ben nog niet zo ver dat ik het land door reis voor een bepaalde vlindersoort maar misschien komt dat nog wel. Voorlopig hou ik het bij de soorten in onze tuin en plaatselijke natuurgebieden. Daar vliegt al zoveel moois rond als je je focus verlegt van veren naar keratine lichaampjes.

Geschreven door: Ruben van Laar

Ruben van Laar (1998) is een gedreven natuurliefhebber, een echte vogelfanaat en graag in de weer met zijn camera. Hij heeft als passie om ook buitenstaanders en echte natuurbarbaren enthousiast te maken voor het natuurgebeuren en hen hiervan het belang bij te brengen. Dit doet hij doormiddel van artikelen op BioBelevenis.nl waar hij met alle plezier artikelen voor schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *