De vakantie is begonnen! Ga op zoek naar zebra’s, papagaaien en de Big Five in Nederland! Bekijk Nederland deze zomer met dezelfde vakantieogen en raak (opnieuw) bewonderd door de schoonheid dichtbij huis.

De vakantie is begonnen! In deze pandemie blijven meer mensen thuis en vieren vakantie in eigen land. Een mooi moment om de eigen natuur te bewonderen en te waarderen hoe mooi het is dichtbij huis. Voor felgekleurde vogels, tropische insecten of prachtige bloemen hoef je namelijk lang niet altijd ver op reis.

Bekijk de kool-  en pimpelmees eens bewust en besef dat het gele vogeltjes zijn met zwarte of blauwe details. ‘Krachtig kleurcontrast, grote snavel met een opvallend lange staart’ is niet per definitie de omschrijving van een papagaai maar past ook zeker bij onze eigen ekster. Die buiten een prachtig verenkleed, net zoals papagaaien, ook een heel interessant en eigenwijs karakter hebben.

Wie eens wat vaker met zijn knieën op de grond gaat zitten ziet daar van alles kruipen en bloeien. Lieveheersbeestjes in vele kleuren en stippatronen, springspinnetjes met zebrastrepen of de vreemde kameelhalsvlieg. Libellen zijn te vinden in compleet blauw, rood of groen, om het nog maar niet te hebben over de vele kleurrijke vlindersoorten. Wie dacht dat orchideeën alleen in het tropisch regenwoud groeien zal zich verbazen. Nederland kent enkele tientallen soorten met vreemd gevormde bloemen met soms felle kleuren.

Variatie aan prachtige soorten in Nederland: dagpauwoog, icarusblauwtje, kleine vos, rietorchis, bloedrode heidelibel en kleine roodoogjuffer. ©Donny Dolman

Wie op een warme, zomerse middag stilstaat bij een grasveld zal zich bij het horen van de zang van krekels en sprinkhanen haast in Zuid-Frankrijk wanen. En met een beetje goede zin dwaal je door de Limburgse heuvels alsof het bergen zijn. Zoals in Afrika opzoek gaan naar de Big Five kan ook hier; de ree, het edelhert, het wild zwijn, de zeehond en de bever staan daarvoor op de Nederlandse lijst. Sinds kort zou de wolf eigenlijk ook een plekje daarop moeten hebben. 

Natuurlijk kan Nederland soms niet aan het buitenland tippen, maar ons kikkerlandje krijgt steeds vaker bezoek uit onze buitenlandse vakantiebestemmingen. Blauwgroene bijeneters en de zwartoranje hop met zijn kuifje uit Spanje strijken steeds vaker neer in Nederland. Als centrum van handel- en reisverkeer kent Nederland ook tal van achterblijvers die hun reis niet hebben voortgezet. In aardappelvelden vind je met enige regelmaat de kleurrijke maar gevreesde coloradokever. Wie in Brabantse poeltjes zoekt kan zomaar de felgekleurde zonnebaars vinden. De felgroene halsbandparkieten in het westen van Nederland zijn ontsnapte volièrevogels die zich hier succesvol hebben gevestigd, net zoals de mandarijneenden die nu in stadsparken te vinden zijn.

Ook in Nederland zijn kleurrijke soorten en prachtige landschappen te vinden. Bekijk deze zomer Nederland een met dezelfde vakantieogen en raak (opnieuw) bewonderd door de schoonheid dichtbij.

Uitzicht over roze heidevelden van de Veluwe
©Donny Dolman

Geschreven door: Donny Dolman

Donny Dolman (1998) is enthousiast, nieuwsgierig en verslaafd aan de natuur. Achter iedere boom, onder elke steen, achter ieder geluid en elke foto schuilt een verhaal. De natuur is zo interessant, prachtig en verwonderend! Donny deelt dat graag met zoveel mogelijk mensen, daarom schrijft hij voor Biobelevenis.nl

Meer verhalen?

Natuur dichtbij huis

Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte...
Lees meer
Natuur dichtbij huis

Een nieuw begin

Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik...
Lees meer
Een nieuw begin

Avonturen in Noorwegen V

Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik...
Lees meer
Avonturen in Noorwegen V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *