Eind maart ben ik voor het eerst opzoek gegaan naar de boomkikker. Met veel vreugde kan ik sinds vandaag (11 mei 2020) zeggen dat ik deze kikker in het wild heb gezien. Het was wel een hele uitdaging om deze bijzonder mooie kikker te vinden.
©Bastiaan van Gemert

Eind maart ben ik voor het eerst opzoek gegaan naar de boomkikker. Met veel vreugde kan ik sinds vandaag (11 mei 2020) zeggen dat ik deze kikker in het wild heb gezien. Het was wel een hele uitdaging om deze bijzonder mooie kikker te vinden.

Mijn vorige verhaal over het zoeken naar de boomkikker was gelezen door Rien van de weidevogelwerkgroep. Tijdens een ochtend weidevogels beschermen sprak Rien mij hier over aan. Hij vertelde me: ”ik weet nog wel een mooie plek waar boomkikkers zitten, zullen we hier samen een keer naar toe gaan?” Deze kans kon ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan.

Op 11 mei hadden we om 10:00 uur afgesproken om naar een klein gebied in Udenhout te gaan. Deze gezellige dag begon al goed, in de eerste bramenstruik vonden we al snel het mannetje van de platbuik (libellen soort). Na een klein uurtje zoeken besloten we door te lopen, we hadden in dit struweel helaas geen boomkikker gezien.

Mannetje platbuik
©Bastiaan van Gemert

Eenmaal bij het volgende braamstruweel aangekomen kon de zoektocht weer verder gaan. Na veel schrammetjes en jeuk van de brandnetels was ook hier geen boomkikker te vinden. Na lang zoeken hadden we nog geen resultaat, we besloten zo langzamerhand terug naar de auto te lopen. Tijdens het wandelen kwamen we verschillende kikkers tegen. Dit waren helaas geen boomkikkers maar groene kikkers.

Een klein stukje verder zag ik een mooie poel vol met waterviolier, we besloten deze mooie plant even te aanschouwen. Opeens zagen we langs deze poel een enorme braamstruweel. Dit is het perfecte leefgebied voor de boomkikker. Met de gedachte dat we de boomkikker niet meer zouden vinden besloten we toch deze bramen te doorzoeken, het was immers heerlijk weer om buiten te zijn. In dit struweel kwamen we ook een platbuik tegen, ditmaal het vrouwtje. Ook zagen we de rups van de rietvink. Na wat foto’s te schieten van deze insecten, had ik de hoop erg laag zitten dat we nog een boomkikker tegenkwamen.

Op het moment dat ik dit dacht zag ik een perfect gecamoufleerde boomkikker zitten laag in de bramenstruik! Snel riep ik: “Rien ik heb er een gevonden!” Rien kon zijn oren bijna niet geloven en kwam snel kijken. Na wat foto’s te hebben genomen van deze mooie kikkersoort was het tijd om tevreden naar huis te gaan.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *