Dat zit wel Snor..

Na een tip van een mede-vogelaar ben ik afgelopen maandag op pad gegaan om een speciaal vogeltje te spotten. Waar ik naar op zoek was een zogenaamd; “KBV’tje” ofwel een klein bruin vogeltje, wat zich voornamelijk in het riet ophoudt en pas net terug was uit zijn overwinteringsgebied onder de Sahara. Vanwege de harde wind die er toen stond had ik weinig hoop om hem te zien laat staan op de foto krijgen. Bij harde wind blijven de meeste rietvogels namelijk diep in het riet verscholen en zingen ze ook niet.

Luid snorrend in het riet.
©Ruben van Laar

Toen ik op de desbetreffende plaats aan kwam wist ik gelijk dat “het wel snor zit”. De vogel waar ik naar op zoek was, heet namelijk: de Snor, deze naam heeft hij gekregen door zijn snorrende zang. Het klinkt een beetje als het geluid van een sprinkhaan of krekel, alleen dan meer piepend. Hiervoor zoekt de Snor een hoge rietstengel uit waarin hij lekker gaat zingen. Ik had van tevoren zijn zang opgezocht zodat ik het gelijk zou herkennen. Gelukkig was hij goed te horen en kon ik hem makkelijk vinden. Het grappige was wel dat de Snor de enige was die ik hoorde zingen. Normaal zitten er op deze plek ook Blauwborsten en Rietzanger maar deze hielden zich schuil. Waarschijnlijk door de wind.

Geschreven door: Ruben van Laar

Ruben van Laar (1998) is een gedreven natuurliefhebber, een echte vogelfanaat en graag in de weer met zijn camera. Hij heeft als passie om ook buitenstaanders en echte natuurbarbaren enthousiast te maken voor het natuurgebeuren en hen hiervan het belang bij te brengen. Dit doet hij doormiddel van artikelen op BioBelevenis.nl waar hij met alle plezier artikelen voor schrijft.

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…