De bariton van het vogelkoor

De zang uit het vogelrijk kent vele toonhoogtes, melodieën en ritmes. Vanaf het voorjaar zingt heel het mannelijk vogelkoor om vrouwtjes te imponeren, vijanden af te schrikken of te laten horen dat ze bestaan. Sommige tonen zijn uitzonderlijk en onmiskenbaar. Zo ook een van de laagste vogelgeluiden, die meer weg heeft van een brommend vrachtschip dan van een vogel.

Ik heb enkele keren een glimp van deze goed gecamoufleerde vogel mogen zien. Zelden waren onze ontmoetingen langer dan 10 seconden. Net als je hem van het riet hebt onderscheiden kruipt hij weg in de lange bruine stengels. Daar neemt hij zijn camouflage houding aan: roerloos met zijn snavel omhoog en nek gestrekt.

Toen ik begin april met zonsopgang bij de Trilvenen nabij Tienhoven (Utrecht) stond barstte met de eerste zonnestralen het vogelkoor los. Een luidruchtige blauwborst voor mij, krassende rietzangers achter mij en tussendoor het aanhoudende gesnor van de snor. Maar plots klonk tussen deze zangkunsten een heel ander geluid. Een doordringend en laag: hoooeemp…hoooeemp.

Zonsopgang bij de Trilvenen nabij Tienhoven (Utrecht)
© Donny Dolman

Mijn hart sloeg over: de roerdomp! Nog nooit had ik zijn geluid mogen horen, dus ik was dol enthousiast. Ik verplaatste mij rustig richting het geluid, terwijl ik hoopvol naar het riet staarde. Ik voelde het hoempen in mijn borstkas en hoorde het geluid opkomen en weer wegstommelen, hij kon niet ver zijn. Plots gekraak van riet vlak voor mij. Geconcentreerd in het schemerlicht komt de veroorzaker dichterbij. Mijn hart staat haast stil van spanning tot er een meerkoet niets vermoedend uit het riet kruipt. Met een zucht kom ik weer terug op aarde, lichtelijk teleurgesteld maar ook tevreden. Met de opkomende zon hoor ik nog één laatste hoemp van de bariton waarna het stil blijft. In de verte klinkt dan een ander typisch geluid: de koekoek, mijn volgende doelwit.

Geschreven door: Donny Dolman

Donny Dolman (1998) is enthousiast, nieuwsgierig en verslaafd aan de natuur. Achter iedere boom, onder elke steen, achter ieder geluid en elke foto schuilt een verhaal. De natuur is zo interessant, prachtig en verwonderend! Donny deelt dat graag met zoveel mogelijk mensen, daarom schrijft hij voor Biobelevenis.nl

Meer verhalen?

Natuur dichtbij huis

Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte…
Lees meer
Natuur dichtbij huis

Een nieuw begin

Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik…
Lees meer
Een nieuw begin

Avonturen in Noorwegen V

Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik…
Lees meer
Avonturen in Noorwegen V

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…