BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

De bariton van het vogelkoor

De zang uit het vogelrijk kent vele toonhoogtes, melodieën en ritmes. Vanaf het voorjaar zingt heel het mannelijk vogelkoor om vrouwtjes te imponeren, vijanden af te schrikken of te laten horen dat ze bestaan. Sommige tonen zijn uitzonderlijk en onmiskenbaar. Zo ook een van de laagste vogelgeluiden, die meer weg heeft van een brommend vrachtschip dan van een vogel.

Ik heb enkele keren een glimp van deze goed gecamoufleerde vogel mogen zien. Zelden waren onze ontmoetingen langer dan 10 seconden. Net als je hem van het riet hebt onderscheiden kruipt hij weg in de lange bruine stengels. Daar neemt hij zijn camouflage houding aan: roerloos met zijn snavel omhoog en nek gestrekt.

Toen ik begin april met zonsopgang bij de Trilvenen nabij Tienhoven (Utrecht) stond barstte met de eerste zonnestralen het vogelkoor los. Een luidruchtige blauwborst voor mij, krassende rietzangers achter mij en tussendoor het aanhoudende gesnor van de snor. Maar plots klonk tussen deze zangkunsten een heel ander geluid. Een doordringend en laag: hoooeemp…hoooeemp.

Zonsopgang bij de Trilvenen nabij Tienhoven (Utrecht)
© Donny Dolman

Mijn hart sloeg over: de roerdomp! Nog nooit had ik zijn geluid mogen horen, dus ik was dol enthousiast. Ik verplaatste mij rustig richting het geluid, terwijl ik hoopvol naar het riet staarde. Ik voelde het hoempen in mijn borstkas en hoorde het geluid opkomen en weer wegstommelen, hij kon niet ver zijn. Plots gekraak van riet vlak voor mij. Geconcentreerd in het schemerlicht komt de veroorzaker dichterbij. Mijn hart staat haast stil van spanning tot er een meerkoet niets vermoedend uit het riet kruipt. Met een zucht kom ik weer terug op aarde, lichtelijk teleurgesteld maar ook tevreden. Met de opkomende zon hoor ik nog één laatste hoemp van de bariton waarna het stil blijft. In de verte klinkt dan een ander typisch geluid: de koekoek, mijn volgende doelwit.

Geschreven door: Donny Dolman

Donny Dolman (1998) is enthousiast, nieuwsgierig en verslaafd aan de natuur. Achter iedere boom, onder elke steen, achter ieder geluid en elke foto schuilt een verhaal. De natuur is zo interessant, prachtig en verwonderend! Donny deelt dat graag met zoveel mogelijk mensen, daarom schrijft hij voor Biobelevenis.nl

Meer verhalen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *