Koraal, geweien en boter in het bos

Met het vallen van de bladeren schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond. Velen mensen gaan dan toch even door de knieën om de kabouterhuisjes op de foto te zetten. Wanneer de meeste bloemen zijn verwelkt krijgen paddenstoelen de terechte aandacht. Paddenstoelen zijn eigenlijk buitengewoon interessant!

Ongezien leven de schimmeldraden, het mycelium, van de paddenstoel het hele jaar door. Wij zien deze bijzonder interessante levensvorm meestal pas als de vruchtlichamen worden gevormd. Zoals de appels aan een appelboom is de paddenstoel, zoals wij die kennen, er eigenlijk alleen voor de voortplanting en verspreiding van de soort.

Van de meest bekende soort is zelfs een liedje gemaakt. De vliegenzwam, met zijn rood en witte stippen, is de ster van menige typische herfstfoto. De witte stippen zijn restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel onder de grond zit. Na een verfrissende regenbui verliest de hoed veel van zijn witte stippen en blijft er een rode, soms wat gelige, paddenstoel over.

De vliegenzwam: Rood met witte stippen. ©Donny Dolman

Sommige paddenstoelen kennen een minder typische vorm. Sommige soorten zien eruit als koraal, een gewei of boter en danken dan ook hun naam daaraan.

Op beschaduwde plekken in het bos groeit een haast lichtgevend zwammetje. Fel oranje, vertakte stengeltjes steken als koraal uit de bosbodem. Haast onmisbaar zou je denken, maar toch loopt menig boswandelaar straal voorbij deze schoonheid. Het kleverig koraalzwammetje is een algemene paddenstoel die groeit op sterk vermolmd hout.

Fel oranje in het donkere bos: het kleverig koraalzwammetje. ©Bastiaan van Gemert

Een gewei in het bos is op zich niet zo vreemd. Herten en reeën werpen ieder najaar hun gewei af. Wie geregeld een blik werpt op rottend hout kan ook het geweizwammetje ontdekken. Platte, zwarte steeltjes steken af van het hout. Jonge paddenstoelen zijn bestoven met een wit poeder. Oudere geweizwammetjes zijn geheel zwart.

Het geweizwammetje bestoven met sporen. ©Wessel Matser

Op natte dode boomstammen kan men zelfs een vreemde gele gelei aantreffen. Wie deze betoverde paddenstoel een tijd later aan een ander wil laten zien kan echter voor gek worden verklaard. Heksenboter is een gele slijmzwam en kan zich verplaatsen. Bij goed zoeken kan een zilverachtig spoor worden ontdekt dat bij het voortglijden wordt achtergelaten. Wanneer het plasmodium voldoende heeft gegeten(!) en een geschikte omgeving heeft gevonden verhardt de buitenkant en begint de voortplanting.

Betoverde gelei: Heksenboter. ©Donny Dolman

Het najaar is hét seizoen om paddenstoelen te bewonderen. Wie rustig wandelt en zijn blik regelmatig op de grond werpt zal zich verbazen over de verscheidenheid aan paddenstoelen in elke omgeving. Paddenstoelen die in eerste instantie levenloos en saai lijken maar in werkelijkheid zeer interessante levenswijzen kennen. Sommige werken samen met bomen de andere vermoorden insecten… Bovenal een BioBelevenis!

Geschreven door: Donny Dolman

Donny Dolman (1998) is enthousiast, nieuwsgierig en verslaafd aan de natuur. Achter iedere boom, onder elke steen, achter ieder geluid en elke foto schuilt een verhaal. De natuur is zo interessant, prachtig en verwonderend! Donny deelt dat graag met zoveel mogelijk mensen, daarom schrijft hij voor Biobelevenis.nl

Meer verhalen?

Natuur dichtbij huis

Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte…
Lees meer
Natuur dichtbij huis

Een nieuw begin

Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik…
Lees meer
Een nieuw begin

Avonturen in Noorwegen V

Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik…
Lees meer
Avonturen in Noorwegen V

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…