De exotische eekhoorn

Het begon allemaal met een Tilburgs dierenpark dat haar poorten moest sluiten in 1973. In deze dierentuin waren allerlei dieren te bewonderen, waaronder ook de Siberische grondeekhoorn.

Er zijn verschillende verhalen over deze Siberische grondeekhoorn, die zich nu helemaal thuis voelt in het Tilburgse wandelbos. Een verhaal gaat als volgt: toen de dierentuin haar poorten moest sluiten en deze eekhoorn vervoerd werden, viel er een krat van de vrachtwagen waardoor deze eekhoorns het bos in konden vluchten. Er werd nog een poging gedaan om deze dieren te vangen, maar dit mislukte.

Deze eekhoorns zitten graag in de grond en zo is de andere versie van het verhaal ontstaan. Toen de dierentuin de dieren verkocht, werden deze ingegraven eekhoorntjes over het hoofd gezien en vergeten. Toen de dierentuin was verdwenen kwamen deze eekhoorns weer tevoorschijn.

Hoe dan ook, Tilburg is een eekhoornsoort rijker. Deze mag hier verblijven want hij vormt geen gevaar voor de inheemse rode eekhoorn. Sommige exotische dieren en planten vormen wel een bedreiging voor de Nederlandse natuur. Denk maar eens aan de Japanse duizendknoop, de rivierkreeft of de brulkikker. Maar de grondeekhoorn, zoals de naam al zegt, blijft graag op de grond en de rode eekhoorn is echt een boombewoner. Ze zullen dan ook weinig concurrentie van elkaar hebben.

De Siberische grondeekhoorn komt van oorsprong voor in naaldbossen in de Aziatische Taigazone. Deze eekhoorn heeft ook grond nodig om zich in te graven. De hogere zandgronden in Brabant zijn hier perfect voor.

De grondeekhoorn is vooral overdag actief. In dat dagdeel gaan ze vaak op zoek naar voedsel. Het liefst eet deze soort plantaardig voedsel, maar zo af en toe lusten ze ook insecten of vogeleieren. Voor de winter verzamelt de grondeekhoorn een hele voedselvoorraad, die kan tot wel 2 kilogram aan zaden bevatten. Het verzamelen van deze zaden doet hij met zijn wangzakken.

Voor de verzameling aan wintervoedsel maakt deze eekhoorn een heel gangenstelsel. Deze gangen kunnen tot 50 cm diep zijn en een lengte bereiken van 1 tot 2 meter. In deze burcht is niet alleen een voorraadkamer te vinden maar vaak ook een nestkamer. In deze nestkamer worden de jonge eekhoorns grootgebracht.

Nadat het vrouwtje 6 weken zwanger is geweest worden de jonge eekhoorns geboren. Vaak zijn dit tussen de 3 en 6 jonge eekhoorntjes. Na 4 tot 6 weken zijn de jongen volwassen en kunnen ze hun eigen leven leiden. Na ongeveer 6 à 7 jaar zijn de eekhoorn op een leeftijd dat ze overlijden aan ouderdom.

Wil jij ook graag deze grondeekhoorn zien? Het wandelbos in Tilburg is hier een ideale locatie voor. De grondeekhoorn is niet schuw en daardoor kan je hem goed op de foto krijgen. Ik ben nog lang niet uitgekeken op deze eekhoorns en daarom ga ik vaker het Wandelbos bezoeken.

Wil je meer te weten komen over deze soort? Neem vooral een kijkje op de pagina van de zoogdiervereniging

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…