Fossiele schelpjes: Een Traliedrijfhorentje

Ondertussen puilt mijn kast bijna uit van de hoeveelheid gruis die ik door de jaren heen heb verzameld. Gelukkig heb ik nu tijdens de quarantaine weer tijd om dit verder uit te zoeken. Ik pakte een willekeurige bak schelpengruis beet en ik had gelijk iets interessants te pakken: Een monster uit de Zanden van Edegem.

Schelpengruis uit de Zanden van Edegem, met een complete rechterklep van een Noordse Cirkelschelp (Lucinoma borealis). © Marijn Roosen

Bij het verzamelen van (fossiele) zeeschelpen, komen veel werkzaamheden kijken die je alleen thuis uit kan voeren. Zo kun je bij veel schelpen alleen met een microscoop zien om welke soort het gaat. Bovendien kun je kleine soorten veelal alleen vinden door schelpengruis te verzamelen en dit later secuur uit te zoeken. Als je goed zoekt kun je uit dit schelpengruis vaak nog honderden schelpjes halen die je met zoeken op het blote oog niet of nauwelijks tegen komt. Vaak zitten hier juist de mooiste soorten tussen. Een mooie manier om de natuur ook mee naar huis te nemen!

De Zanden van Edegem is een zandlaag afgezet in het Vroeg-Mioceen (tussen 23 en 16 miljoen jaar geleden) die in het zuidelijke deel van Antwerpen dicht aan de oppervlakte komt. Veel oude afzettingen zijn fossiel-arm of zelfs fossiel-loos, maar in de Zanden van Edegem zijn ook verschillende lagen aanwezig waarin alles van kalk (van haaientanden tot eencelligen en schelpen) is samengespoeld en bewaard gebleven.

© Marijn Roosen

Dit schelpje van ongeveer 1,5 mm groot heb ik afgelopen week gevonden in gruis verzameld uit een van de lagen in de Zanden van Edegem. Het is een Alvania belgica, een van de vele kleine fossiele zeeslakjes die desondanks hun fraaie uiterlijk geen Nederlandse naam hebben. Deze soort is ondertussen al lang uitgestorven, maar andere Traliedrijfhorentjes komen nog wel recent voor in de zuidelijke Noordzee en kunnen ook aan de Nederlandse kust worden gevonden.

Geschreven door: Marijn Roosen

Marijn Roosen (1999) heeft altijd al interesse gehad in de natuur. Binnen de biologie heeft hij nu al jaren zijn focus liggen op fossiele en recente slakken. Hij staat ook wel bekend als ‘de slakman’. Marijn spendeert zijn tijd vaak in groeves, bouwputten, paddenpoelen en andere plekken waar wordt gegraven, op zoek naar fossiele schelpen van alle soorten en maten voor in zijn verzameling.

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…