© Marijn Roosen

Ondertussen puilt mijn kast bijna uit van de hoeveelheid gruis die ik door de jaren heen heb verzameld. Gelukkig heb ik nu tijdens de quarantaine weer tijd om dit verder uit te zoeken. Ik pakte een willekeurige bak schelpengruis beet en ik had gelijk iets interessants te pakken: Een monster uit de Zanden van Edegem.

Schelpengruis uit de Zanden van Edegem, met een complete rechterklep van een Noordse Cirkelschelp (Lucinoma borealis). © Marijn Roosen

Bij het verzamelen van (fossiele) zeeschelpen, komen veel werkzaamheden kijken die je alleen thuis uit kan voeren. Zo kun je bij veel schelpen alleen met een microscoop zien om welke soort het gaat. Bovendien kun je kleine soorten veelal alleen vinden door schelpengruis te verzamelen en dit later secuur uit te zoeken. Als je goed zoekt kun je uit dit schelpengruis vaak nog honderden schelpjes halen die je met zoeken op het blote oog niet of nauwelijks tegen komt. Vaak zitten hier juist de mooiste soorten tussen. Een mooie manier om de natuur ook mee naar huis te nemen!

De Zanden van Edegem is een zandlaag afgezet in het Vroeg-Mioceen (tussen 23 en 16 miljoen jaar geleden) die in het zuidelijke deel van Antwerpen dicht aan de oppervlakte komt. Veel oude afzettingen zijn fossiel-arm of zelfs fossiel-loos, maar in de Zanden van Edegem zijn ook verschillende lagen aanwezig waarin alles van kalk (van haaientanden tot eencelligen en schelpen) is samengespoeld en bewaard gebleven.

© Marijn Roosen

Dit schelpje van ongeveer 1,5 mm groot heb ik afgelopen week gevonden in gruis verzameld uit een van de lagen in de Zanden van Edegem. Het is een Alvania belgica, een van de vele kleine fossiele zeeslakjes die desondanks hun fraaie uiterlijk geen Nederlandse naam hebben. Deze soort is ondertussen al lang uitgestorven, maar andere Traliedrijfhorentjes komen nog wel recent voor in de zuidelijke Noordzee en kunnen ook aan de Nederlandse kust worden gevonden.

Geschreven door: Marijn Roosen

Marijn Roosen (1999) heeft altijd al interesse gehad in de natuur. Binnen de biologie heeft hij nu al jaren zijn focus liggen op fossiele en recente slakken. Hij staat ook wel bekend als ‘de slakman’. Marijn spendeert zijn tijd vaak in groeves, bouwputten, paddenpoelen en andere plekken waar wordt gegraven, op zoek naar fossiele schelpen van alle soorten en maten voor in zijn verzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *