BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Verhalen uit augustus 2020

Deze maand zijn de verhalen van Anka van Schaaik & Thelma Kanters te lezen.

Wil je jouw verhaal ook terugzien? Mail het dan naar Bastiaan@biobelevenis.nl of gebruik #BioBelevenis op instagram

Kleurenpracht door: Anka van Schaaik

Loop je weleens in een tuin, op een landgoed, gewoon bij familie of in je eigen tuin?  Zie je wat er te beleven valt in zo’n tuin? Elk seizoen is er wel wat te zien. Mijn favorieten plek is de tuin van mijn zusje en haar man in Friesland met daarin erg veel soorten bloemen. Iedere keer weer word ik daar vrolijk van. Met mijn camera langs de bloembedden en perken en ja hoor, daar zit een hommel op de afrikaantjes.


Dan de kleurenpracht zo mooi tegen de blauwe lucht. De laatste keer heb ik wat foto’s gemaakt van het Dille wat familie is van de schermbloemen zo fragiel en de mooie roze bloem er tussen Cosmos ofwel Cosmea. De mooie Zznnehoedjes en natuurlijk de zonnebloem groot, hoog en steekt boven alles uit. Ook was er een bij met het stuifmeel aan zijn pootjes. Hij is hard aan het werk en vliegt van de ene bloem naar de andere.

Laten we het volgende niet vergeten: bloemen trekken ook vlinders aan en die wil je gewoon in je tuin zien, hieronder de prachtige Dagpauwoog wat een schoonheid, deze vlinder doet zijn naam eer aan. Met dat mooie oog schrikt hij zijn vijanden af. Nadat ik mijn rondje heb gemaakt is het ook nog eens genieten van de mooie plukbloemen die mijn zwager overal in en om zijn huis heeft gedecodeerd. Je kan er altijd nagenieten met een lekker bakkie koffie en zeg nu zelf, hier word je toch altijd vrolijk van?

Nederland is prachtig en #boxtelismooi door: Thelma Kanters

De afgelopen maanden waren niet makkelijk, maar door deze rare, nare tijd heb ik wel een nieuwe passie gevonden. Sommige mensen nemen een hond om meer te bewegen. Ik kreeg afgelopen mei een camera. Dat werkt ook prima. Ik ga meer naar buiten en door de camera kijk ik met andere ogen naar de omgeving. Ik kom erachter dat mijn woonplaats Boxtel en de directe omgeving ontzettend mooi is. Dat we dus niet ver hoeven te reizen om te genieten van een rustige, groene omgeving. Ik kende natuurlijk al onze prachtige Kampina, maar er zijn zoveel meer mooie plekken in onze gemeente. Je kunt hier heerlijk wandelen langs de Dommel, je hoofd leeg maken in het bos en gewoon dwalen langs de weilanden. De plaatjes die ik buiten vastleg deel ik op mijn instagram. Ik ben geen professionele fotograaf, maar ik heb er wel een leuke én gezonde hobby bij.

Met de camera op pad leer je nog eens wat

Groene vingers heb ik nooit gehad. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik bloemen en planten niet eens bij naam ken. Laat staan alle beestjes. Maar weet je wat zo leuk is aan fotograferen? Van alles wat ik met de camera vastleg wil ik meer weten. Ik ga op zoek naar informatie over het vastgelegde onderwerp en leer zo steeds meer over onze prachtige natuur. Want dit staat vast: Nederland is prachtig. We mogen trots zijn op onze natuur.

Angsten overwinnen

Wat best onhandig is… Ik heb een enorme wespenfobie. Eigenlijk was ik altijd al panisch als ik iets om me heen hoorde zoemen. Van de wespenfobie ben ik helaas nog niet af. Ik ben daarentegen van hommels gaan houden. Bijen vind ik interessant en ik durf tegenwoordig zelfs boven zoemende beestjes te hangen met mijn camera. Zelfs als het een beestje is dat wel erg veel op een wesp lijkt, zoals de wespenbok. Dat is een onschuldige kever. Door de gewone wesp na te bootsen in zowel kleur als gedrag (mimicry), beschermt hij zichzelf tegen roofdieren. Geweldig toch?

Prachtige bloemenvelden

Gemeente Boxtel wil de biodiversiteit in haar dorp vergroten. Een van de acties is meer insectvriendelijke ruimtes creëren. Bijen, zweefvliegen, hommels en vlinders spelen namelijk een belangrijke rol in ons ecosysteem. Dit voorjaar heeft de gemeente zo’n dertig locaties ingezaaid met bloemenmengsels. Afgelopen maanden vond je op verschillende plekken grasvelden vol prachtige wilde bloemen. Bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en allerlei soorten insecten zijn er dol op. En ik vind het geweldig! Het zorgt ervoor dat ik nog meer van de natuur ga houden en het geeft me goed materiaal om te oefenen met fotografie. De gemeente zaait volgend voorjaar opnieuw grasvelden in met bloemenmengsels. Ik kijk nu alweer uit naar al die prachtige velden. Intussen ga ik sparen voor een goede camera en misschien ga ik ook nog eens een cursus fotografie volgen. Zeker is dat ik inmiddels verliefd ben geworden op onze Nederlandse natuur en zelfs op alle kleine beestjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *