BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Steffie: Macrofotografie

Fotografie is voor mij heel breed. Toen ik mijn eerste camera kocht wist ik nog niet precies wat ik wilde vastleggen. Tijdens mijn eerste vakantie mét camera legde ik van alles vast: landschappen, steden en gebouwen, mensen, bloemen en planten en dieren. Een aantal jaar later ben ik vooral bezig met de natuur. Nog steeds veel verschillende onderwerpen, maar bijna altijd in het groen.

Er kwam een moment dat ik probeerde om steeds dichter bij een onderwerp te komen. Ik vond kleine paddenstoeltjes of bloemen en probeerde ze vast te leggen. Vaak lukte dit echter niet, ik kreeg het onderwerp niet scherp of het beeld was wijder dan ik wilde. Al snel kwam ik erachter dat wat ik wilde vastleggen en hoe ik het wilde vastleggen eigenlijk macrofotografie was. Ik durfde nog niet meteen veel geld neer te leggen voor dure apparatuur dus zocht ik een goedkope weg om deze tak van fotografie uit te testen. Ik kocht daarom voor vier euro een setje tussenringen. Ze sloten eigenlijk niet goed aan op mijn objectief en natuurlijk kon ik de instellingen van mijn objectief niet gebruiken. Toch was dit een goede eerste kennismaking met macrofotografie. Een beetje klunzig maakte ik mijn eerste macro-plaatjes door mijn camera te bewegen tot het onderwerp (deels) scherp werd.  

Een jaar later besloot ik toch maar te investeren in een macrolens. Ik koos voor een 35mm objectief die (wel) aansloot op mijn camera. Rondom de lens zit een lichtring die het onderwerp bij een close-up extra in de schijnwerpers zet. De eerste dag dat ik dit objectief had ging ik even aan de wandel om het uit te testen. Het was volop zomer en er waren veel bloemen en beestjes te vinden. Een uur later kwam ik terug van mijn wandeling van honderd meter. Ik had letterlijk om de twee meter stilgestaan en al een flink aantal foto’s gemaakt. Toen nog op de automatische stand, maar dat was al een super resultaat. Afgelopen jaar heb ik geleerd om in de manuale stand te fotograferen. Dat is zeker aan te raden bij macrofotografie omdat je het ISO-getal zo laag mogelijk wilt houden voor zo min mogelijk ruis.

Het bijzondere aan macrofotografie vind ik dat een onderwerp dat er normaal klein uitziet, plots op een andere manier in beeld komt. Natuurlijk zie je ook details die je met het blote oog niet opvallen. Dat zorgt vaak voor foto’s met een magisch tintje, zoals de paddenstoelen die ik deze herfst fotografeerde. Plots zie ik op dat kleine schermpje een heel andere wereld!

Hoewel ik verschillende objectieven gebruik en verschillende onderwerpen me interesseren, blijft macrofotografie mijn favoriete onderdeel van de fotografie!

Tekst en foto’s Steffie vd Putten

3 gedachten over “Steffie: Macrofotografie

  1. Leuk artikel met mooie voorbeelden. Waarom zo,n korte brandpuntafstand?
    Ik ga er ook 1 kopen maar denk aan 60 mm

  2. Leuk artikel met mooie voorbeelden. Waarom zo,n korte brandpuntafstand?
    Ik ga er ook 1 kopen maar denk aan 60 mm.

  3. Hoi! Toen ik die kocht had ik nog weinig kennis van macrofotografie. Ik heb verschillende objectieven bekeken en die sprak me aan. Ik vind het nog steeds een fijn objectief maar wil ook zeker een keer een andere aanschaffen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *