BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Met: Stefan Wiebing, Jaarrond Bargerveen

Dit keer is er een verhaal te lezen van Stefan Wiebing, Hij neemt ons mee in zijn beleving van het Bargerveen.

In het zuidoostelijke puntje van Drenthe ligt het Bargerveen, onderdeel van het Bourtanger Moor. Voor mij een fantastisch gebied dat te verdelen is in Meerstalblok, Amsterdamscheveld en Schoonebeekerveld.

Het Bargerveen is voor mij één van mijn favoriete plekken. Het staat bekend om zijn soortenrijkheid. Ik kan er uren aan de wandel zijn en uren fotograferen zonder ook maar iemand tegen te komen. Het gebied is groot en wordt regelmatig druk bezocht, maar door de weidsheid kom je er maar weinig mensen écht tegen.

In oktober werd ik gevraagd een stukje te schrijven voor deze website. Dat doe ik met veel plezier. Ik wil jullie graag meenemen in een jaarrond Bargerveen.

Tijdens mijn wandelingen maak ik gebruik van verschillende apparatuur. Ik fotografeer zelf met een Nikon D5600 en gebruik vaak het 18-55 mm objectief voor landschapsfotografie. Daarnaast maak ik gebruik van een 105mm f2.8 macro objectief. Voor vogelfotografie heb ik een aantal jaar geleden de Nikon P900 gekocht. Het bereik hiervan vond ik nog iets te minimaal waardoor ik uitgebreid heb met een Nikon P1000. Af en toe gebruik ik ook de Lensbaby voor Nikon.

In een jaarrond Bargerveen vallen er veel soorten te fotograferen. Vlak voor de winterse kou het land binnentrekt is het Bargerveen onderdeel van de vogeltrek. Vele soorten ganzen trekken over het gebied en overnachten in de nabijheid daarvan. Andere ganzen blijven in de winter zelfs in het gebied. Naast de brand, Canadese, grauwe- en rietganzen deed ik er onlangs een mooie waarneming van een roestgans, ook wel casarca genoemd. De vogel vloog mee met een tweetal grauwe ganzen. Andere mooie waarnemingen zijn onder andere de frater, kleine en grote barmsijs en de klapekster. Een groot deel van het jaar, ook in zachte winters, verblijven er kraanvogels in het gebied.

In het voorjaar komt er steeds meer leven in het Bargerveen. Toppunt was een wandeling door het gebied met maar liefst negentien adders op een stukje van amper driehonderd meter wandelen. Niet veel later komen ook de eerste juffers en libellen en vlinders uit. Bijzondere waarnemingen die ik er deed waren de vuurlibel, maanwaterjuffer en aardbeivlinder. Ieder jaar spot ik er voldoende om te genieten en zeker met veel leuke plaatjes thuis te komen. Ook het boom- en heideblauwtje, groentje, atalanta en dagpauwoog zijn vlinders die zich veelvuldig voor de lens willen laten zien.

©Stefan Wiebing

Rondom de zomer valt het veen droog. Het is daardoor in de zomer minder fijn vertoeven. Ondanks dat lieten zich toch mooie soorten zien. Helaas mis je wel eens wat, maar door de hitte is het gewoon niet altijd fijn in veen te zijn. Bijzondere waarnemingen werden gedaan van de roodmus en de grijze wouw.  Ook de vis- en zeearend laten zich regelmatig zien en ook de zwarte ooievaar en een zwarte zwaan heb ik er al eens gespot.

Het Bargerveen is voor mij een geweldig gebied, soortenrijk en altijd fijn om er uren te vertoeven. Alle waarnemingen die ik doe houd ik bij via waarneming.nl. Inmiddels heb ik in zes jaar tijd bijna drieduizend waarnemingen geüpload vanuit het Bargerveen. Op mijn facebookpagina en instagrampagina post ik vaak een aantal van de waarnemingen. Je bent vrij om mij te volgen.

~Stefen Wiebing (Stefan Wiebing Photography)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *