19-08-2020

Als je natuur wilt zien, denken veel mensen al snel dat je daarvoor ver van huis moet zijn, het liefst in een groot natuurgebied. Hoewel het klopt dat er veel soorten zijn die een specifiek habitat nodig hebben dat in Nederland alleen in natuurgebieden voorkomt, zijn er ook veel soorten te ontdekken in en om de stad. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan tuinvogels, zoals koolmezen, merels en houtduiven. Ook verschillende soorten insecten, slakken, zoogdieren en andere natuur zijn dicht bij huis te vinden.

Wanneer ik terugkijk op alle mooie, bijzondere soorten die ik heb gezien, heb ik een groot deel hiervan zelfs gespot in de buurt van mijn huis. Misschien dat dit ook te maken heeft met het feit dat ik er minder vaak op uit ga dan de rest van het BioBelevenis-team. Dit verandert echter niets aan het feit dat ik bijvoorbeeld de Roerdomp (zie: De bariton van het vogelkoor) en de IJsvogel in mijn achtertuin heb gezien.

Toen ik laatst met Bastiaan werkte aan een project, kwam er een erg grote vlinder over de schutting gevlogen. Bastiaan herkende hem gelijk: een koninginnenpage. Ik wilde eerst even wat beter kijken, omdat ik wist dat deze vlinder zeldzaam is buiten (Zuid)-Limburg. Het duurt niet lang of ik kon Bastiaans identificatie bevestigen. Het formaat en kleurpatroon zijn niet te verwarren met andere soorten. Na een snelle check op waarneming.nl blijkt dat de soort dit jaar nog maar enkele keren gespot is in mijn omgeving.

Kortom: zeldzame soorten zijn ook dicht bij huis te zien, soms zelfs in je achtertuin. Het loont dus zeker om je ogen open te houden voor alles wat er anders uit ziet dan normaal!

Geschreven door: Marijn Roosen

Marijn Roosen (1999) heeft altijd al interesse gehad in de natuur. Binnen de biologie heeft hij nu al jaren zijn focus liggen op fossiele en recente slakken. Hij staat ook wel bekend als ‘de slakman’. Marijn spendeert zijn tijd vaak in groeves, bouwputten, paddenpoelen en andere plekken waar wordt gegraven, op zoek naar fossiele schelpen van alle soorten en maten voor in zijn verzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *