Royaal bezoek in de tuin

19-08-2020

Als je natuur wilt zien, denken veel mensen al snel dat je daarvoor ver van huis moet zijn, het liefst in een groot natuurgebied. Hoewel het klopt dat er veel soorten zijn die een specifiek habitat nodig hebben dat in Nederland alleen in natuurgebieden voorkomt, zijn er ook veel soorten te ontdekken in en om de stad. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan tuinvogels, zoals koolmezen, merels en houtduiven. Ook verschillende soorten insecten, slakken, zoogdieren en andere natuur zijn dicht bij huis te vinden.

Wanneer ik terugkijk op alle mooie, bijzondere soorten die ik heb gezien, heb ik een groot deel hiervan zelfs gespot in de buurt van mijn huis. Misschien dat dit ook te maken heeft met het feit dat ik er minder vaak op uit ga dan de rest van het BioBelevenis-team. Dit verandert echter niets aan het feit dat ik bijvoorbeeld de Roerdomp (zie: De bariton van het vogelkoor) en de IJsvogel in mijn achtertuin heb gezien.

Toen ik laatst met Bastiaan werkte aan een project, kwam er een erg grote vlinder over de schutting gevlogen. Bastiaan herkende hem gelijk: een koninginnenpage. Ik wilde eerst even wat beter kijken, omdat ik wist dat deze vlinder zeldzaam is buiten (Zuid)-Limburg. Het duurt niet lang of ik kon Bastiaans identificatie bevestigen. Het formaat en kleurpatroon zijn niet te verwarren met andere soorten. Na een snelle check op waarneming.nl blijkt dat de soort dit jaar nog maar enkele keren gespot is in mijn omgeving.

Kortom: zeldzame soorten zijn ook dicht bij huis te zien, soms zelfs in je achtertuin. Het loont dus zeker om je ogen open te houden voor alles wat er anders uit ziet dan normaal!

Geschreven door: Marijn Roosen

Marijn Roosen (1999) heeft altijd al interesse gehad in de natuur. Binnen de biologie heeft hij nu al jaren zijn focus liggen op fossiele en recente slakken. Hij staat ook wel bekend als ‘de slakman’. Marijn spendeert zijn tijd vaak in groeves, bouwputten, paddenpoelen en andere plekken waar wordt gegraven, op zoek naar fossiele schelpen van alle soorten en maten voor in zijn verzameling.

Zoeken

Popular Posts

 • Natuur dichtbij huis
  Natuur dichtbij huis

  Met flink wat kilometers in de benen stapte ik in de auto terug naar huis. Mijn camera en verrekijker gebruikte ik volop, maar gaven niet het gewenste resultaat. Ik kwam de heikikker, mijn doelsoort van die dag, namelijk niet op het spoor. Net als vorig jaar hoopte ik het beestje op de foto te krijgen.…

 • Een nieuw begin
  Een nieuw begin

  Het is best een tijd geleden dat er een nieuwe blog online is gekomen op BioBelevenis. Onder andere omdat ik druk was met mijn afstudeeronderzoek. Deze moeite was niet voor niets geweest want ik heb mijn hbo-studie Bos- en Natuurbeheer afgerond! Mijn onderzoek ging over de populatiedynamiek van de Rosse woelmuis in de bossen van…

 • Avonturen in Noorwegen V
  Avonturen in Noorwegen V

  Lief natuurdagboek, De eerste week van oktober bestond uit het verzamelen van data van voor mijn scriptie. Uren stond ik buiten in de regen en de kou om woelmuizen te tellen, te meten, te wegen en weer vrij te laten. Na deze drukke week was ik van plan om in het weekend rustig aan te…