BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Ronddwalende Rood-oog

Als beginnend vogelaar heb ik al veel geluk gehad met een aantal bijzondere soorten die ik heb kunnen waarnemen. Zo werd ik op de middag van 12 april verrast door een baltsende Roerdomp die vanuit het riet te horen was. Precies tien dagen later werd ik tijdens de werkzaamheden voor mijn studie overvallen door een Zwarte Wouw die zomaar over kwam vliegen! Na een sterke vogelmaand als deze had ik dan ook nooit verwacht dat er in mei nóg een schepje bovenop zou komen. Afgelopen donderdag (7 mei) is dit toch gebeurd met een wel héél bijzondere soort…

Zwarte wouw
©Krista Jonkers

Het eerste moment waarop ik deze vogel zag, dacht ik dat ik naar een miniatuur staartmees aan het kijken was. Gelukkig bleef ik lang genoeg kijken om op te merken dat deze staartmees niet alleen heel klein was, maar ook dat zijn lichaam een andere vorm en ander kleurpatroon had. De vogel had een donkere rug en kop, de buik was roodachtige van kleur. Over rood gesproken… een rood oog?! Op dit moment wist ik dat er geen normale soort in de boom tegenover me zat. Alle Europese zangvogeltjes met rode ogen waar ik vanaf weet komen alleen voor in landen die reisbureaus vaak adverteren met ‘vakantie naar de zon’. Na snel wat zoeken op een app voor vogelidentificatie wist ik het zeker: de Provençaalse Grasmus (Sylvia undata)!

Het speciale uiterlijk van deze soort is dan ook niet het meest bijzondere aan mijn vondst. De Provençaalse Grasmus is een vogel die vooral in West-Europa voorkomt. Op het vaste land komen ze niet veel noordelijker voor dan Parijs en in het Verenigd Koninkrijk alleen in de meest zuidelijke delen. Binnen deze gebieden zijn het voornamelijk standvogels, wat betekent dat ze het hele jaar door in hetzelfde gebied te vinden zijn. Eens in de zoveel tijd komt het voor dat deze grasmussoort een ambitieuze afslag neemt en in Nederland terechtkomt.

De dag na het treffen van de vogel, kreeg ik een berichtje van een waarnemingbeheerder van waarneming.nl dat dit pas het 14e geval was van een Provençaalse Grasmus in Nederland. Altijd goed opletten als je buiten loopt dus, want je weet nooit wat je tegen komt!

geschreven door: Krista Jonkers

Krista Jonkers (1999) is eigenwijs en houdt van alles met veren, vacht, schubben en zo’n slijmlaag die amfibieën hebben. Krista is vaak in de natuur te vinden om te werken én in haar vrije tijd. Onderzoek naar vogels doen met als doel deze soorten en hun leefgebied te beschermen, is iets waar ze zich nog lange tijd voor wil inzetten. Alle kennis die ze al wél bezit deelt ze graag met anderen, zodat zij ook kunnen leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *