Vanmorgen was ik weer vroeg op, om half 7 stond ik bij mijn eerste tel punt om de M.U.S telling voor SOVON te doen. Tijdens deze telling is het niet de bedoeling dat je alleen mussen gaat tellen. M.U.S staat voor Meetnet Urbane Soorten. Het doel van deze telling is om de algemene vogels in stedelijk gebied in kaart te brengen.

De telling heb ik gedaan in de bebouwde kom van Diessen met totaal acht tel punten. Om half 7 verzamelde ik en mijn medeteller zich op het eerste punt. Na een kort gesprek begonnen we met het tellen van vogels. Dit gaat als volgt; je zet een timer op vijf minuten en noteert elke vogel die terreinbinding heeft. Dit kan zijn doordat de vogel zingt, ergens zit of met iets in de snavel voorbij vliegt. Na die vijf minuten zit de telling erop en fietsen we door naar het volgende punt.

Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan deze telling is dat je merkt dat stedelijk gebied een belangrijke leefgebied is voor veel soorten vogels. Zo heb ik vele merels gezien die een worm uit een gazon halen en koolmeesjes die erg territoriaal zijn in een eik langs de weg. Het herkennen van vogels aan hun zang vind ik ook erg leuk om te doen. Dit heb ik veel geoefend maar om het dan echt in de praktijk te gebruiken is heel tof om te doen.

In totaal hebben we 21 verschillende soorten geteld waarbij de houtduif de meest voorkomende vogel is. Nu moeten we nog twee keer een avondronde doen, eentje tussen 15 mei en 15 juni en eentje tussen 15 juni en 15 juli. Daarna is het weer wachten tot het volgende jaar.

Geschreven door: Bastiaan van Gemert

Bastiaan van Gemert is een enthousiaste jongen die van kinds af aan al natuurfotograaf wilde worden. Hij vindt het daarom ook erg leuk om zijn verhalen en foto’s met iedereen te delen. Met zijn beelden en verhalen wil hij laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *