BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Met: Nelleke Stehouwer

Buitenkansje in de winter

Sommige ontmoetingen in de natuur zijn onvergetelijk. Eén daarvan vond plaats in de winter van 2017. Dagelijks wandel ik met m’n hond Jessy langs een grote vijver in het stadspark. Al jarenlang fotografeer ik daar de kuikentjes van de watervogels. Vanaf begin april hou ik de gedragingen van de ouders vol spanning in de gaten. Vader gans gaat rondjes zwemmen voor de eilandjes waar moeder broedt en verjaagd alle andere ganzen. Ik ga dan berekenen wanneer de kuikentjes ongeveer uit het ei komen.

Deze winter wachtte me een verrassing. Half februari trokken de nijlganzen mijn aandacht. Ze staan altijd met z’n tweeën bij elkaar maar nu lag er eentje. Ik had weleens foto’s op Facebook gezien van nijlganskuikens in de winter. Vol spanning ben ik blijven staan om te wachten tot deze eend (een nijlgans behoort tot de eenden) op zou staan. Na een poosje rolden er zeven kuikentjes tussen de veren van moeder vandaan! Een schattig gezicht! Er werd wel vorst verwacht, dus het was erg koud voor die kleintjes. Twee dagen later was de wereld berijpt en heb ik de kuikens gefotografeerd. Normaal geef ik de vogels geen brood maar deze ochtend nam ik wat mee omdat het gras kort en bevroren was. Ik had de smaak van het fotograferen van de kuikentjes snel te pakken. Een weekje later was de vijver bevroren en lag er sneeuw. Tijdens zonsopkomst lag ik te wachten aan de waterkant. Dat was een verkeerde inschatting want het duurde nog een uurtje voor ze van het eiland afkwamen waar ze overnachten. Wat was het genieten toen ze aan kwamen lopen over de bevroren vijver! Eenmaal aan land stapten ze parmantig rond. De kuikens waren niet bang en ook de ouders vonden het prima. Echt bijzonder om zo dicht bij ze te mogen zijn! Mijn cameratas werd door de kuikens eens goed van dichtbij bekeken en ze liepen bijna mijn zonnekap in. De familie ontdekte ook de voordelen van mijn komst. Op de plek waar ik lag ontdooide het gras. Dus als ik ging verliggen dan renden ze snel naar die plek om daar gras eten. Alle zeven kuikens zijn gezond opgegroeid en in de lente en zomer heb ik hun ontwikkeling verder kunnen volgen. Diep in mijn hart hoop ik nu elke winter op zo’n leuk nijlganzen gezin dat de grijze maanden opfleurt.

Verhaal en foto’s van Nelleke Stehouwer

Meer verhalen?

2 gedachten over “Met: Nelleke Stehouwer

  1. Nelleke wat moet je veel kou gehad hebben, maar deze ervaring en ook de mooie foto’s zijn de moeite zeker waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *