BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Met: Kasper van Oerthel, natuur

De natuur is een plek waar alles altijd beweeglijk is, al is het de wind of een dier die voorbij komt ritselen. Omdat de natuur nooit stilstaat vind ik het zo mooi, je kan meerdere dingen fotograferen maar in de natuur is het altijd een uitdaging. Het onderwerp fotograferen zonder bewegingsonscherpte maakt die uitdaging, de gear die je daarvoor gebruikt speelt ook een grote rol in dat spel. Je kan beginners tot professionele camera’s of lenzen kopen. Om zo fotografie in handen te krijgen.

Natuurfotografie bestaat niet alleen uit dieren fotograferen, of landschappen schieten, nee seizoenen bepalen meestal wat je fotografeert. In de winter word meestal sneeuw, ijs en wintergasten zoals ganzen of zwanen het onderwerp. In de lente komen alle kleine kuikentjes en babydieren overal vandaan en de mooie bloemen komen uit de grond. De herfst is wel een van de meest geliefde seizoenen van het jaar voor fotografen want de paddenstoelen komen uit de grond en de prachtig gekleurde herfstbladeren liggen overal, van alles valt te fotografen In elk seizoen.

Wat ik het leukste vind van natuur is dat het heel onverwachts is, elke keer als ik op stap ga word ik verrast: In het voorjaar was ik in de weide was op zoek naar velduilen toen ik opeens een onbekend roepje hoorde, ik keek en zag een prachtige blauwborst op nog geen vijftien meter afstand uit volle borst zingen op het hoogste takje. Of als je urenlang wacht in een tentje op een specifiek moment en het dan echt voor je neus gebeurd, als je dan thuis bent dan bekijk ik die foto’s met een trotse glimlach.

Soms duurt het wel even voordat je “Het plaatje” maakt. Het kan wel uren, zelfs dagen duren dat tijd voorbij gaat en ik met mijn camera verstopt zit in de bosjes of aan de kant van een vijver.

Mijn favoriete seizoen is de Lente: ik vind het het leukst om kuikentjes te zien rondscharrelen en ze dan met de tijd mee zien op te groeien tot adulte vogels, de tussenfase van kuiken naar adult is “Juvieniel” dat vind ik zelf de mooiste fase van het opgroeien, als ik de kans krijg maak ik soms wel honderd tot duizend foto’s van een Juvieniele vogel, en met nog meer geluk een Hoen of Koet, dat zijn mijn favoriete vogelsoorten, waarom? Ik vind de lichaamsvorm en de lange poten een mooi onderwerp om te fotografen.

De natuur bestaat ook uit Modder, en Insecten. Veel mensen vinden dat vies en soms zelfs eng en dus daarom meestal de natuur weinig ingaan. Ikzelf vind het soms wel leuk om vies te worden en zo echt de natuur te beleven, ruiken en soms zelfs te proeven! Want lekkere bessen of bramen zijn altijd wel een lekkere zoete of zure snack. Pas wel op wat je eet! Je moet het honderd procent zeker weten wat je in je mond stopt.

Hoe ik de natuur heb leren kennen is eigenlijk vrij simpel, toen ik ongeveer vijf jaar oud was ging ik altijd al met mijn ouders en broertjes en zusjes mee naar het bos. We maakten altijd leuke wandelingetjes en bezochten leuke plekken, toen ik tien werd wou ik de natuur van dichtbij zien, ik gebruikte een mobiele telefoon om close-ups van insecten bloemen en planten te maken. Vogels vond ik ook al geweldig en ik probeerde met mijn telefoon vogels te fotografen, dat is best lastig dus bleef ik het maar proberen! het bleef lastig en de kwaliteit was ook niet zo goed, dus ik dacht na…  van mijn verjaardagsgeld kan ik een mooie camera kopen! Dus op mijn dertiende verjaardag kocht ik een vrij goedkope zoomcamera van mijn geld wat ik had gekregen, een paar maanden later kreeg ik fotograferen van natuur echt al onder de knie, en begon ik de natuur steeds beter te kennen, zoals bomensoorten en vogelsoorten. Nu gaat het nog beter, en de natuur blijft een mooi onderwerp!

~Verhaal en foto’s van Kasper van Oerthel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *