BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Met: Jasmijn fotografeert

Natuur is voor tevredenen of legen.

En dan: wat is natuur nog in dit land?

Een stukje bos, ter grootte van een krant,

een heuvel met wat villaatjes ertegen.

J.C. Bloem 1945

Ik ben dus óf een tevreden/leeg iemand óf onze natuur is sinds 1945 sterk verbeterd en uitgegroeid tot veel meer dan een stukje bos ter grootte van een krant. J.C. Bloem kan natuurlijk ook gewoon een zeurpiet zijn geweest.

Ik snap dat corona vaak negatief in het nieuws komt, het is natuurlijk geen pretje. Ik wil daarentegen wel eens iets positiefs schrijven over corona. Dankzij dit virus en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan, heb ik mij verdiept in al het moois dat ons land te bieden heeft. Waar ik voorheen steeds buiten Nederland fotografeerde, ben ik nu gericht op ons eigen kikkerlandje. Ik woon nu acht jaar in Amstelveen (daarvoor in Amsterdam) en nu pas vielen de schellen me van de ogen en leef ik veel intenser in mijn eigen stad. Ik woon tussen de weilanden, waar ik voor het eerst meer deed dan een beetje doorheen lopen om mijn lichaamsbeweging te krijgen. Ik kijk nu echt om me heen, observeer en geniet.

Op vijf minuten van mijn huis broeden in het voorjaar de weidevogels: grutto’s, scholeksters, tureluurs, kieviten. Alles schreeuwt door elkaar en met vereende krachten worden de meeuwen en zelfs buizerds weggejaagd. Ik word blij van een landende zwaan die precies mijn lens in vliegt. Een torenvalk trekt zich niets van mij aan en bidt enthousiast vlak voor mijn camera. De zwaluwen zijn pijlsnel en geven mij een grote uitdaging. Alles is bezig hun kroost groot te brengen. De rivierkreeftjes vormen een mooie voedselbron voor o.a. lepelaars en blauwe reigers.

Toen kwam de herfst en ook de kou. Veel vogels trokken weg en omdat ik nog nooit zo bezig was geweest met de Nederlandse natuur, was ik bang dat alles leeg zou raken en ik niets meer te fotograferen zou hebben. Met de herfst kwamen de gekleurde blaadjes en de vogels die hier in Nederland overwinteren: koperwieken, kramsvogels, smienten, winter talingen… Dieren die ik tot deze tijd vorig jaar nog allemaal ‘vogel’ of ‘eend’ noemde. Of ‘sijs’ en ‘drijfsijs’ zoals een echte Amsterdammer betaamt.

De bomen worden kaal, waardoor ik de vogels alleen maar beter zie zonder al die lastige blaadjes. Binnenkort komt er wellicht vorst en sneeuw waarmee de natuur weer een heel ander uiterlijk krijgt. Uilen in de sneeuw, een vos in de sneeuw. Ik kijk er al naar uit.

Via waarneming.nl volg ik alles in en om mijn stad. Ik vind staartmezen, haviken, ijsvogels, ransuilen en zelfs mandarijneenden binnen een straal van twee kilometer om mijn huis. Ik vind parken, bossen en nog meer weilanden waarvan ik het bestaan niet kende. Op de locaties spreek ik altijd gelijkgestemden, die altijd weer tips hebben voor een nieuwe plek waar weer veel moois zit. In mijn tuin hangt allerlei lekkers zodat ik elke dag mezen, vinken, goudhaantjes, gaaien, houtduiven, Turkse tortels enzovoorts kan fotograferen. Mijn leven is een stuk rijker geworden dankzij de natuur in Nederland. Zelfs in mijn eigen stad.

Vind je het leuk om een keer mee te gaan op zoek naar uilen of naar al het moois dat Amstelveen te bieden heeft? Ik kan je ook rondleiden in de Oostvaardersplassen of de Amsterdamse Waterleidingduinen. Natuurlijk krijg je dan ook fotografie tips om alles mooi en scherp te leren vastleggen (ik heb de Fotoschool gedaan).

Op mijn instagram zijn al mijn foto’s te bewonderen

Groeten en hopelijk tot snel, Jasmijn Fotografeert

Foto’s en tekst: Jasmijn Fotografeert

Meer verhalen?

Eén gedachte over “Met: Jasmijn fotografeert

  1. Heel mooi verhaal over hoe je de natuur hebt leren kennen en ontdekken. In elk seizoen is er iets te ontdekken en steeds opnieuw zul je versteld staan van de natuur en dingen ontdekken die je eerder niet zag. Ik wens je nog vele mooie momenten in de natuur en hopelijk mag ik nog steeds aan je zijde je vergezellen op toekomstige tochten en opzoeken wat we zonet zagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *