Zit dat zo?
In deze rubriek zijn allerlei interessante, leerzame verhalen te lezen. Na afloop zal je denken: oh, zit dat zo!
- Hyena’s en pinguïns op de Sint-PieterEind juli trok een deel van het BioBelevenis-team richting het zuiden des lands: kamperen in Limburg. Maar wat troffen wij s’avonds in het bos?
- Walhalla aan mosjes en korstjesMossen en korstmossen zijn twee prachtige soortgroepen die bij de meeste mensen misschien niet direct in het oog springen of de interesse wekken. Toch komen […]
- Biobouwers en eco-ingenieursHet natte bos kan niet zonder bever, de wesp niet zonder stier en zeepaardjes niet zonder zeegras. Bepaalde soorten zijn echte bouwers en ingenieurs van de natuur. Zij creëren onbewust een leefomgeving voor andere soorten.
- Koraal, geweien en boter in het bosHet bos is een geheimzinnige, mysterieuze plek. Tijdens een wandeling kan je alles maar ook niets verwachten. Soms zitten er wonderbaarlijke levensvormen stilletjes en vrijwel roerloos op de bosbodem te wachten. Te wachten om te bloeien als alle bloemen zijn verwelkt. Ga mee naar het bos, op zoek naar koraal, geweien en boter.
- Royaal bezoek in de tuin19-08-2020 Als je natuur wilt zien, denken veel mensen al snel dat je daarvoor ver van huis moet zijn, het liefst in een groot natuurgebied. […]
- Nederlandse apenHet aapje van Nederland ook al is het geen zoogdier.
- De exotische eekhoornHet begon allemaal met een Tilburgs dierenpark dat haar poorten moest sluiten in 1973. In deze dierentuin waren allerlei dieren te bewonderen, waaronder ook de […]
- Video: Knoflookpad en boomkikkerWe hebben weer een nieuwe BioBelevenis film gemaakt. Dit maal gaat het over de zeldzame knoflookpad en boomkikker. Dankzij KNNV afdeling Tilburg konden we mee […]
- Zebra’s, papagaaien en orchideën in NederlandDe vakantie is begonnen! Ga op zoek naar zebra’s, papagaaien en de Big Five in Nederland! Bekijk Nederland deze zomer met dezelfde vakantieogen en raak (opnieuw) bewonderd door de schoonheid dichtbij huis.
- Komkommertijd…De zomer is een mooie periode echter minder geschikt voor vogels. Lees hier hoe Ruben dat oplost…
- Video: UilenwerkgroepNormaal schrijven we vooral verhalen, maar voor de verandering heb ik een keer een video gemaakt over het werk bij de uilenwerkgroep.
- De sluwe sluiperSamen met Bastiaan ben ik naar Nationaal Park De Veluwezoom afgereisd om op zoek te gaan naar bijzondere soorten. In de brandende hitte zijn we beloond met wat leuke waarnemingen, met als hoogtepunt een prachtige hagedis die in dit gebied talrijk voorkomt.
- Een meesterlijke imitatorEen autoalarm of scholeksters vanuit de boomtoppen. Sommige geluiden zijn niet wat ze in eerste instantie lijken en vragen om wat extra aandacht om de veroorzaker te vinden. Het alarm komt niet van een auto en een scholekster zit natuurlijk niet in een boom.
- De vliegende vissenvangerOp maandag 25 mei ben ik samen met Ruben van Laar naar natuurgebied Milllingerwaard geweest. We waren er nog geen vijf minuten of we werden […]
- Fossiele schelpjes: Een TraliedrijfhorentjeOndertussen puilt mijn kast bijna uit van de hoeveelheid gruis die ik door de jaren heen heb verzameld. Gelukkig heb ik nu tijdens de quarantaine […]
- De kleine paarse parelVorig jaar november ben ik speciaal naar Beek afgereisd om op zoek te gaan naar het Lila koraaltje. Een zeer zeldzame soort paddenstoel die in Nederland maar schaars op een aantal plekken voorkomt. Een paarse parel die tot de verbeelding spreekt en waar we zuinig mee moeten zijn.
- De lachende spechtRuben verhuist als kleine jongen naar een huis aan de bosrand. Opeens hoort hij dingen die hij nooit eerder had gehoord. Wat dat is lees je hier.
- De knoflookpadHoe komt de knoflookpad aan zijn naam? Wat maakt deze pad bijzonder? Welke gevaren zijn er voor deze pad? Dit lees je allemaal in dit artikel.