BioBelevenis

Verhalen uit de natuur

Boswachteren met Rianne

Na mijn werk als webdesigner sla ik heel graag mijn laptop dicht om erop uit te gaan, de natuur in. Zo balanceer ik mijn online ‘onscreen’ tijd met off-screen tijd in de buitenlucht. Ik noem het ook wel #boswachteren voor meer #bostijd.

Sinds 2018 ben ik natuurgids voor Staatsbosbeheer in Nationaal Park de Biesbosch. Via een cursus heb ik hier alles geleerd over het gebied, de planten, dieren, cultuur en natuurhistorie en invloeden van de mens. Heel interessant, want voorheen was ik zelfs nog nooit in de Biesbosch geweest. Wat me het meest is opgevallen tijdens mijn gidstochten of als ik er zelf op uit trek is dat hoe langer je ergens letterlijk bij stil blijft staat, hoe meer je gaat zien. Er valt vaak al heel veel te zien in de heg op de hoek van de straat. Lieveheersbeestjes, mussen, torretjes. Genoeg om naar uit te kijken dus.

De verhalen van een specifiek gebied interesseren me nog het meest. De invloed die mensen, dieren en tijd op een gebied kunnen hebben is fascinerend. Zo was de Biesbosch vroeger, in de vijftiende eeuw, een enorme binnenzee omdat de dijken tijdens meerdere ‘St. Elisabethsvloeden’ het hadden begeven. Hoe kan zoiets gebeuren? Dit heeft meerdere oorzaken, er werd kostbare turf gestoken bij de dijken, maar er was ook onduidelijkheid en ruzies over wie er verantwoordelijk was voor het onderhouden van het gebied (de Hoekse en Kabeljauwse twisten).

Het gidsen ligt al een tijd stil daarom besloot ik om mijn kennis op een andere manier bij te houden en te delen. Hiervoor startte ik met de Instagram-pagina ‘Boswachteren’. Hier deel ik natuurweetjes en leuke onverwachte feitjes.

Het mooie hiervan is dat ik mijn liefde voor natuur, kennis, fotografie, ontwerpen en verhalen hier allemaal kwijt kan.

Verhaal en foto’s: Rianne

Meer verhalen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *